5 økonomiske uvaner – og hvordan vende de

5 økonomiske uvaner – og hvordan vende de

«Gammel vane er vond å vende» sies det, og det ligger nok noe sannhet i det. Dårlige vaner kan være spesielt vanskelige å vende, men det er ikke umulig.
Hvordan vende en uvane? Første steg er å innse hvilke uvaner du har, og i dette innlegget skal vi fortelle om 5 økonomiske uvaner som koster deg dyrt – og hvordan du kan vende de.

1. Du handler ofte i butikken

Du har sikkert hørt og lest at alle eksperter anbefaler å sette opp en matplan og et matbudsjett. En matplan for uken sørger for at du kun kjøper den maten du trenger, du unngår å kaste mat og du unngår å kjøpe for mye. Det er ingen hemmelighet at man ikke skal handle mat når man er sulten, da ender man opp med mer mat enn man trenger.

Når du setter opp en matplan, setter du opp et matbudsjett. Hvis du er flink og planlegger godt, slipper du å reise i butikken mer enn én gang i uka. På den måten sparer du både tid og penger. I matbutikkene finnes det mange billige alternativer til maten du trenger. Noen foretrekker fra før å handle de billige alternativene, men hvis du ikke har satt opp en plan, kan tanken «Ja, men siden det er så billig, kan jeg ta med det andre også» gjøre at du kjøper mye mer enn du trenger.

For å unngå stress og mye folk, er det et alternativ å handle på kveldstid. Bare husk på handlelappen! Om du sliter med å huske handlelappen, skriv det opp på mobilen. Mobilen har du jo med deg overalt.

Det er mange økonomiske uvaner, men hvis du klarer å snu denne uvanen, er du allerede et stykke på vei.

2. Du sparer på ting du hverken trenger eller bruker

Dette er et kjent fenomen i norske hjem. Vi kjøper og tar vare på klær og objekter, til og med det vi egentlig ikke har plass til. Det vi ikke har plass til, går i boden.

Når barna blir større, har du ikke lenger bruk for barnevognen eller bilsetet; så hvorfor tar du vare på det?

Sett av tid til å rydde i huset og i boden. Selg det du ikke lenger har behov for, både klær og ting. Det er helt gratis å selge eller gi bort ting gjennom kjøp-og-salg-grupper, apper som Tise, Shpock og Let Go, og gode, gamle Finn.no. Pent brukt barneutstyr kan du få gode priser for som brukt, mens elektronikk kan synke mye i pris. Om du finner ting som er ødelagte, kast det. Er det mulighet for resirkulering/gjenvinning?

Du sparer miljøet mye på å selge det som kan selges, og du tjener penger på det. Bare husk at du ikke trenger å kjøpe nye ting bare fordi du kvitter deg med gamle ting.

3. Du tenker ikke på forsikringene

Vi skjønner at forsikringer er grått og kjedelig. Men, virker det mer morsomt å betale mye mer for de enn du trenger? Det er veldig kjipt å finne ut at en venn har samme forsikringer som deg, og at de betaler mye mindre enn deg! Er du passiv og sjekker prisene sjeldent (eller i verste fall, aldri), vil du endre opp med å betale mye mer enn du trenger.

Mange selskaper setter opp prisene år for år, mest for de som holder seg i ro. Å være trofast lønner seg ikke i lengden – spesielt innen bank og finans. Send forsikringer ut på anbud og velg om du vil flytte forsikringene dine eller om du bruker tilbudene fra andre selskaper til å prute i det gamle selskapet.

Med fire-fem forsikringer vil du fort kunne spare flere tusen kroner.

4. Du velger å kjøpe lunsj på jobben

Det er veldig fristende å la være å smøre egen matpakke og heller kjøpe mat i kantina på jobb, eller i butikken i nærheten. Tørre brødskiver høres ikke like fristende ut som snitter fra kantina, men kantina på jobben er en av de større pengetyvene i livet ditt. Prøv å ha med matpakke to ganger i uka, og du kan jo prøve å lage litt god lunsj; som en salat, eller om du tar med rester fra den gode middagen dagen før. Det finnes mange enkle oppskrifter på god lunsj på nett. De tre andre dagene kan du jo kjøpe lunsjen på jobb.

Dette kan fort spare deg for hele 5000kr i løpet av ett år.

5. Du tenker ikke over de største lommetyvene i livet ditt

En av de største uvanene over økonomiske uvaner, er å ikke tenke over lommetyvene. Det er sluttsummen som teller, de store tallene i budsjettet. 50 kroner på en ferdigsmurt baguette, 40 kroner på kaffe, 50 kroner på in-game-kjøp i dataspill eller 10 kroner på en enkel app, påvirker ikke privatøkonomien din så stort. Hvis du derimot gjør dette daglig eller ukentlig, blir disse summene fort veldig store. Dette er såkalte lommetyver: småkjøpene du foretar ofte stjeler fra lommeboka hver gang. Plutselig kan du ha mistet flere hundre kroner uten at du har tenkt over hvorfor, fordi du har jo ikke brukt så mye penger?

Du må tenke mer på lommetyvene, men du trenger ikke å kutte stort ned på disse småkjøpene. Om du dropper å kjøpe kaffe hver dag på vei til jobb, men heller annenhver dag eller sjeldnere, i stedet for å kjøpe det hver dag, vil fort spare 4500 kroner i året!

Har du slike økonomiske uvaner?

De summene vi har nevnt at du kan spare, virker kanskje ikke så store når det er snakk om ett år. Men, om du legger sammen summene på det du sparer i løpet av et år, vil du se at gevinsten for å endre disse økonomiske uvanene er større.

Er bedriften din på utkikk etter en autorisert regnskapsfører?

Mange småbedriftseiere er for lite opptatt av tallenes tale. Dine tall kan derfor skjule en bedre vei! Addero AS er din sparringspartner for din lille eller mellomstore bedrift. Vi tilbyr tjenester innen regnskap og rådgivning, og vil hjelpe bedriften deres med å oppnå merverdi!

Kontakt oss i dag, så skal vi sammen få virksomheten deres til å ta ut sitt potensiale og oppnå lønnsom drift.