10 tips til en bedre privatøkonomi!

10 tips til en bedre privatøkonomi!

Du kjenner sikkert igjen tanken om hvor enklere ting ville blitt om du hadde mer penger å rutte med i din privatøkonomi. Heldigvis finnes det flere ting man kan kutte eller stramme inn på, uten at du merker noen forskjell.
Er det på tide å styrke din personlige økonomi og få mer økonomisk trygghet? Vi vil hjelpe deg på veien mot en bedre privatøkonomi med disse 10 tipsene!

Hvorfor trenger jeg en bedre privatøkonomi?

Mange nordmenn lever fra lønnsslipp til lønnsslipp. De får lønn, og bruker den helt til man nesten er tom på slutten av måneden, fram til de får en ny lønn. Dette er en kjip situasjon å være i om man plutselig får en stor utgift som haster.

Med en bedre privatøkonomi vil du kunne betale ned lån, spare og få mer økonomisk frihet. Det kan føles som et stort prosjekt, og når man blir eldre vil det føles nytteløst å gjøre endringer i sin personlige økonomi, hvis man aldri har tatt tak i det før. Man har levd så lenge med økonomien man har, og det kan virke som at det er mange tiltak og endringer som må til.

Det er aldri for sent å få en bedre privatøkonomi! Vi har samlet noen enkle tips som vil hjelpe deg på veien mot en bedre privatøkonomi.

1. Få oversikt

Før du starter på noe som helst, er det godt å få en oversikt over hvordan man ligger an nå. Start med å få en oversikt over hvilke inntekter og utgifter du har hver måned.

Om du vil, kan du sjekke selvangivelsen din, eller så kan du logge deg inn i nettbanken og se hva som går inn og ut av kontoen din hver måned.

Denne oversikten er grunnlaget for budsjettet ditt.

2. Sett opp et budsjett

Når du har opparbeidet deg en oversikt over inntekter og utgifter, kan du sette opp et budsjett. Start med å sette opp faste inntekter og utgifter i løpet av en måned.

Du ser gjerne hvor fort pengene går mens du setter opp budsjettet ditt. Du vil også se ting du lett kan kutte ut, mens det er andre utgifter det er verre å kvitte seg med.

Et tiltak som gir en bedre privatøkonomi er å innføre shoppestopp om du ser at du handler mye på nett eller spiser mye ute. Dette kommer vi tilbake til.

Du har andre nødvendige utgifter som nedbetaling av lån som for eksempel boliglån, strøm, forsikringer og mobil – som du ikke får gjort noe særlig med. Om du vil prøve å kutte ned disse utgiftene også, kan du sjekke etter bedre avtaler hos andre leverandører.

Men, jeg vet ikke hvordan jeg setter opp et budsjett? Null problem! Det finnes mange maler for privatøkonomi-budsjett gratis på nett. Det finnes også slike maler i Excel. En mer moderne vri er å laste ned en budsjett-app for privatøkonomien din. Her kan du til enhver tid få status på hvordan du ligger an med budsjettet, og fortløpende legge inn inntekter og utgifter.

3. Ha en bufferkonto

Om du er en av de som kun lever fra lønning til lønning, er du svært sårbar for store, uforutsette utgifter.

Det behøver ikke være de veldig store tingene, som bomkjøp av bil eller bolig. Det holder med en større regning man ikke var forberedt på, som at vaskemaskinen ryker, bilen må på verksted eller lignende situasjoner.

Om du har en bufferkonto, vil ikke dette være et problem. En bufferkonto er en sparekonto med en eller to månedslønner som du har spart opp. Denne kontoen lar deg håndtere disse uforutsette utgiftene med en gang, og du slipper såkalt forbruksgjeld.

Selv om en bufferkonto skal inneholde en eller to månedslønner, betyr ikke det at du må sette inn alt med en gang. Sjekk hvor mye som er satt opp til sparing i måneden, hvor mye kan settes på en bufferkonto i måneden?

Den dagen vaskemaskinen slutter å funke, eller du brått må bestille nye dekk, vil du takke deg selv for at du har spart noen ekstra kroner hver måned til bufferkontoen.

4. Sørg for at du har god nok forsikring

Her er en ny, uventet situasjon:

Hva gjør du om du blir uføretrygdet neste år? Hvordan blir inntekten din da? I aller verste fall kan mer enn din månedlige inntekt halveres.

Denne situasjonen er spesielt skummelt for de som ikke har begynt å arbeide enda, som studenter og andre unge. Du burde definitivt vurdere å skaffe deg en uføreforsikring. Dette vil gi deg en stabil og trygg inntekt om du faktisk skulle bli ufør.

Ta en sjekk på hva som er dekket av arbeidsgiver, fagorganisasjon eller interesseorganisasjon. Disse er betydelig rimeligere enn de du må kjøpe separat.

Du kan også spare mye penger i å samle alle forsikringene dine hos ett forsikringsselskap.

5. Sett opp en regningskonto

Mange vil si det er befriende å ha flere forskjellige konti til forskjellige formål. Om det virker overveldende, burde du i hvert fall starte med en regningskonto.

Mange mener det beste er om lønna kommer inn på en slik regningskonto som ikke er knyttet mot et bankkort. På regningskontoen legger du til faste trekk på lån, forsikringer, fellesutgifter, TV, telefon osv., legg gjerne inn slik at de blir trukket dagen etter lønning. På denne måten trenger du ikke bekymre deg for om de blir dekket eller ikke.

Fordelen her er at du konkret kan se hvor mye du har å bruke etter alle de faste kostnadene er betalt.

Deretter kan du ha et fast månedlig trekk til brukskontoen din som dekker forbruket ditt, som mat og klær.

En liten utfordring til deg selv kan være å sette over et litt mindre beløp enn du vanligvis ville gjort, for å se om du klarer å leve på mindre.

6. På tide å kutte papirfakturaen

Det er både miljøvennlige og økonomiske fordeler med å kutte papirfakturaen. Alt kan betales med eFaktura eller avtalegiro i dag, så det er virkelig på tide å kutte papirfaktura.

En grunn til å kutte papirfaktura er at flere steder har et såkalt fakturagebyr, som tilsier at du må betale en ekstra kostnad for at de skal sende deg en papirfaktura i posten. Går du over til eFaktura eller avtalegiro vil du fort spare en del penger i løpet av året.

Du vil også få bedre oversikt i nettbanken. Du kan se alle regninger som ligger til forfall, totalt. Det blir mye enklere å planlegge og sette av penger.

Maksgrensen på avtalegiro er også høy nok til å betale en høy strømregning på vinteren.

7. BSU

For deg som ikke har hørt om BSU, så er det kort forklart den beste spareordningen for deg som er under 34 år. BSU (boligsparing for ungdom) har bankens beste sparerente.

Med BSU får du også skattelette på opptil hele 5.000 kroner!

En BSU-konto har en årlig maksgrense på 25.000 kroner, så det optimale er å fylle den maksgrensa. Siden en BSU har den aller beste sparerenten, er du også nærmere egenkapital den dagen du skal kjøpe bolig.

Du må være skattepliktig for å kunne få et skattelette, og de pengene du får i skattefradrag på sommeren, kan du sette inn på BSU.

En ting som er viktig å huske på, er at pengene du setter inn på BSU ikke kan tas ut igjen. Så ikke bruk BSU-kontoen som en vanlig bufferkonto.

8. Shoppestopp

Det er ting vi trenger for å fungere i en hverdag, som mat og drikke. Hva med resten av det du bruker penger på?

Kanskje er du på shoppingtur med venninner, eller du sitter hjemme og sjekker favorittnettbutikkene dine – også ser du reklame etter reklame om salg og gode tilbud. Dette er vanskelig å se bort ifra, men prøv å tenk gjennom det.

Må du ha de nye klærne, når du allerede har et fullt klesskap? Trenger du det headsettet? Må du egentlig ha nye dekorasjoner i stua?

Svaret er mest sannsynlig nei, selv om det er fristende å unne seg noe ekstra. Men, har du ikke planlagt å kjøpe det i forveien, sparer du masse penger på å la være å kjøpe det.

Så klart skal du få lov til å unne deg noe fint, eller kjøpe noe nytt, men du trenger ikke å gjøre det hele tiden. Du kan sette opp et budsjett på hvor mye du bruker på for eksempel spill. Når du har brukt opp budsjettet på spill, da får du holde deg til det du allerede har, eller låne fra noen andre.

Når man hører ordet «Shoppestopp», forbinder man det gjerne med at det er full stopp. Det trenger nødvendigvis ikke være det, men du må begrense forbruket ditt litt. Prøv å sy igjen det hullet i buksa før du kjøper ny. Om keramikkpotta ute på verandaen knuser, prøv å lime den sammen. Prøv gjerne noen kreative løsninger som å sy om eller å male noe fint på keramikkpotta.

Om du pleier å ha shopping som en sosial aktivitet, prøv å finne på noe annet. Det er veldig lett å overtale andre til å bruke penger når det ikke er fra ens egen lommebok. Gå en tur i parken, finn på noe hjemme hos hverandre.

Å finne andre sosiale aktiviteter vekk fra kjøpesenteret, kan være forfriskende i relasjonene dine, men det er også bedre for din privatøkonomi.

9. Spar strøm

Man kommer ikke utenom å måtte betale strøm. Strømmen må betales uansett, men det er muligheter for å påvirke hvor stor regningen blir. Du kan så klart bruke sparepærer eller sparedusj, men visste du at oppvarming utgjør opptil 50% av strømkostnadene i et hjem?

La oss ta et eksempel:

Hvis du bor i en bolig på 200 kvadratmeter, kan du ifølge ENØK spare cirka 4.400 kroner i året ved å senke temperaturen i huset fra 23 til 21 grader om dagen, samt fra 21 til 17 grader om natta.

Du kan bruke deilige tøfler når du er hjemme, eller ha et pledd over deg når du sitter i sofaen og ser på TV. Det kan bli veldig koselig, spesielt hvis man er to om å holde varmen.

Om du ønsker, kan du installere en varmepumpe i huset, men det kan koste fra 12.000 til 20.000 kroner per pumpe, kostnadene inkluderer også montering. Selv om det er dyrt, vil det spare deg 60-70% av energibehovet til oppvarming i hjemmet.

10. Få kontroll over forbruket ditt!

Et av de beste økonomi-tipsene for å oppnå en sunn og optimal privatøkonomi, er å få kontroll over forbruket ditt. Nå har du allerede ett budsjett, og her har du bestemt deg for hvor mye du kan bruke på de enkelte tingene hver måned.

Selv om du trenger mat, er mat et av områdene du har muligheter for å spare ekstra penger. Du trenger bare å skrive en handleliste og handle inn mat for hele uken på en dag. Kjøper du mat flere ganger i løpet av uken, vil kjøpene styres av humør og sult.
Ved å handle mat for hele uken på én dag, får du bedre kontroll over budsjettet og du unngår småkjøp.

Vi har skrevet mer om dette i «5 økonomiske uvaner – og hvordan vende de».

Er bedriften din på utkikk etter en autorisert regnskapsfører?

Mange småbedriftseiere er for lite opptatt av tallenes tale. Dine tall kan derfor skjule en bedre vei! Addero AS er din sparringspartner for din lille eller mellomstore bedrift. Vi tilbyr tjenester innen regnskap og rådgivning, og vil hjelpe bedriften deres med å oppnå merverdi!

Kontakt oss i dag, så skal vi sammen få virksomheten deres til å ta ut sitt potensiale og oppnå lønnsom drift.