Unngå pengekrangel i forholdet!

Unngå pengekrangel i parforholdet!

For noen år siden gjennomførte Ipsos MMI en undersøkelse, som viser at 3 av 10 par har kranglet om økonomi. Om man skal finne årsaken til pengekrangel i et parforhold, så er det nok stor sannsynlighet for at økonomisk rollefordeling kan stå bak.
En av partene betaler større beløp som boliglån, forsikringer og bil, mens den andre tar seg av dagligvarer, barnas utgifter og gaver. Om dere ønsker å avslutte denne kranglingen og bevare husfreden, er det en rekke endringer dere kan gjøre for å få en mer rettferdig fordeling. Vi har satt sammen en slik liste, for å hjelpe dere på veien mot en rettferdig fordeling og hvilke konsekvenser som medfører:

Unngå pengekrangel, snakk sammen og bli enige om risiko

Om man vil ha høy avkastning i sparingen, må man tåle høy risiko. I følge undersøkelser tåler menn høy finansiell risiko bedre enn kvinner. Dette betyr ikke at høy risiko er det rette for dere, spesielt ikke hvis pengene skal brukes i nærmeste fremtid.

Problemet med å ikke snakke sammen om risiko er at mannen ofte sitter i førersetet når man skal plassere sparepenger. Er man uenige om risiko, vil det føre til mange konflikter og sette i gang pengekrangel. Det er derfor viktig at dere sammen blir enige om hvor pengene plasseres.

Ikke bare flytt inn, kjøp deg inn!

I en perfekt verden kan man innbille seg at man har en ganske felles økonomi, men det er ofte bare en som har boligen i sitt navn og han eller hun som betaler lånet. Denne situasjonen er ikke heldig og er en av årsakene til pengekrangel hos par.

Nedbetaling av boliglån er sparing. Kanskje stiger boligprisene også. Om det oppstår et samlivsbrudd risikerer den andre parten å sitte igjen med lite å rutte med, hvis vedkommende har betalt husholdningsutgiftene og den andre er delaktig i verdistigningen i boligmarkedet.

Om dere ikke kjøper bolig sammen, men du for eksempel flytter inn til din kjære, burde du få muligheten til å kjøpe deg inn i boligen. Eventuelt kan du beholde din egen bolig og leie den ut, for å ta del i verdistigningen i boligmarkedet. Om dere begge betaler boliglån, vil det være en fordel for begge to. Om du velger å bli hjemmeværende, mens den andre er i full jobb, burde man i en ektepakt sikre seg deling av boligen ved brudd. Gjør du ikke dette, vil du få store problemer med å etablere deg på nytt alene.

Ikke bli passiv, du skal også være litt sjef!

En av de vanligste feilene der ute er at kun én av dere har det fulle ansvaret for familiens økonomi; at det bare er han eller hun som betaler regningene, ordner lån, oppretter spareavtaler med banken, etc. Mens den andre er passiv og stoler 110% på at alt løser seg. Plutselig oppdager man at det er mer gjeld enn man først trodde. Da oppstår pengekrangel.

Det er helt normalt at den ene er mer interessert i økonomi enn den andre. Interessen for økonomi kan påvirkes av oppveksten og foreldres forhold til økonomi. Det er viktig at begge tar ansvar, så tving partneren din eller deg selv til å ta i et tak og ta mer ansvar. Sett gjerne av en fast dag hvor dere i noen minutter går over hva som skal gjøres med privatøkonomien framover. Så lenge dere vil samarbeide, så er dette ikke komplisert. Det finnes mange forbruks- og budsjett-verktøy i nettbanken, ta gjerne i bruk disse.

Unngå samboerfellen

I dag er det fortsatt juridisk forskjell mellom å være gift og å være samboer. Et ektepar deler det som anskaffes og tjenes når de er gift (med unntak) mens et samboerpar deler mye mindre. Om du jobber mindre eller pusser opp huset/hytta som samboeren din eier, bør du bli kompensert gjennom for eksempel en økt eierandel i boligen.

For å bevare husfreden og unngå pengekrangel, bør dere opprette en samboerkontakt. Gjør det så tidlig som mulig, mens dere fortsatt er nærmest ny-forelsket i hverandre.

Ifølge Help Forsikring har bare 26% av alle samboere i Norge gjort det.

Heldigvis finnes det en haug med gode maler på nett! En gang i året tar dere frem kontrakten og vurderer om det er behov for endringer. Om du skal kjøpe deg inn i samboerens bolig, må du huske å tinglyse din eierandel. Hvis ikke er det en risiko for at hans eller hennes kreditorer også pantsetter din andel.

En viktig ting å huske er at samboere uten felles barn ikke arver etter hverandre. Om man ikke passer på det, risikerer man å måtte selge den felles boligen etter dødsfall fordi den avdødes søsken eller foreldre arver halvparten av boligen. Om dere vil være føre-var, så skriv gjerne et gjensidig testamente. På denne måten arver dere fra hverandre og kan fortsette å bo i boligen om den andre går bort. For barneløse ektepar er et gjensidig testamente også ofte den beste løsningen.

Jobber du deltid?

Har du valgt å jobbe deltid mens barna er små? Da står du i faresonen for lavere pensjon. Med den nye pensjonsreformen telles alle arbeidsår likt. Om du er hjemme med barn får man heldigvis en viss opptjening i folketrygden til og med kalenderåret ditt yngste barn fyller fem år. Grensen er på en årslønn på 4,5 G (436.000 kroner i 2018). Om du tjener godt over dette nivået, eller er hjemme med eldre barn, vil redusert stilling eller ulønnet permisjon resultere i en langt lavere pensjon.

For å unngå dette burde den andre parten aller helst spare et månedlig beløp i ditt navn som tilsvarer tapet.

Egenkapitalen er avgjørende

Når dere endelig får kjøpt drømmeboligen og møter med en boligmegler, vil du gjerne se at skjøtet er ferdig skrevet med 50/50 på begge. Her bør dere virkelig sjekke at det er riktig, for det er egenkapitalen dere hver legger inn i boligkjøpet, som avgjør eierforholdet.

Her er et raskt eksempel: La oss si dere kjøper en leilighet for 5 millioner kroner, og du har 750.000 kroner i egenkapital mens din partner har 250.000 kroner. Her skal dere sammen betjene et felles boliglån på 4 millioner kroner (80%) og dele det på to. Da bør du i denne situasjonen eie 55%, mens partneren din eier 45% av boligen. Dette eierforholdet burde skrives inn i skjøtet.

Vi ønsker dere masse lykke til som samboere! Vi håper disse punktene kan bidra til et enklere liv uten pengekrangel.

Er bedriften din på utkikk etter en autorisert regnskapsfører?

Mange småbedriftseiere er for lite opptatt av tallenes tale. Dine tall kan derfor skjule en bedre vei! Addero AS er din sparringspartner for din lille eller mellomstore bedrift. Vi tilbyr tjenester innen regnskap og rådgivning, og vil hjelpe bedriften deres med å oppnå merverdi!

Kontakt oss i dag, så skal vi sammen få virksomheten deres til å ta ut sitt potensiale og oppnå lønnsom drift.